اسپاسم عضلانی عصبی یا گرفتگی عصبی عضلات، انقباض های ناگهانی و غیر ارادی هستند که معمولاً دردناک هستند و می توانند ماهیچه ها را نگه دارند. تقریباً در همه دیده می شود ، اما در بزرگسالان و افراد مسن بیشتر دیده می شود. این می تواند بر بسیاری از ماهیچه های بدن تأثیر بگذارد یا علائم مختلفی ایجاد کند. شایع ترین نوع آن گرفتگی (اسپاسم) در عضلات اسکلتی است. اگرچه معمولاً در اثر صدمات عضلانی ، استفاده بیش از حد ، عدم تعادل الکترولیت در بدن و از بین رفتن آب در بدن ایجاد می شود ، اما ممکن است به دلایل دیگر نیز ایجاد شود.
جدا از ماهیچه های اسکلتی ، اندام هایی مانند رحم ، روده ، مجاری صفراوی و دیواره رگ های خونی نیز می توانند در معرض گرفتگی عضلات باشند. در حالی که بیشتر اسپاسم های عضلانی موقتی هستند ، گاهی اوقات گرفتگی می تواند به طور منظم عود کند. در این حالت ، فرد قطعاً باید از متخصص کمک بگیرد. می توان از روش های مختلفی مانند کمپرس گرم و سرد ، دارو ، ورزش ، ماساژ در درمان آن استفاده کرد.
اسپاسم عضلانی چیست؟
اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضلات به گونه ایست که مناطق پشت و شانه را به شدت درگیر می کند. اسپاسم شدید می تواند فرد را از خواب بیدار کند یا راه رفتن را دشوار کند. گرفتگی در عضلات خاص می تواند بر روی عضلات اطراف یا حتی کل بدن تأثیر بگذارد.
در برخی موارد ، این گرفتگی ها ممکن است همراه با تورم در بافت عضله باشد. اسپاسم ها می توانند در چند ثانیه از بین بروند یا 15 دقیقه ادامه پیدا کنند. اسپاسم هایی که بیشتر روی ران با قسمت جلویی و پشت پاها احساس می شود همچنین می توانند روی بازوها ، دست ها ، پاها و شکم ظاهر شوند.
علت اسپاسم عضلانی (گرفتگی عضلات):
اسپاسم عضلانی ممکن است به علت موقت مانند خستگی بیش از حد ماهیچه ها یا مشکل سلامتی پزشکی وجود داشته باشد. به همین دلیل است که اگر اسپاسم شدید و مداوم شود ، باید فوراً به یک متخصص مراجعه کنید. ما می توانیم شایع ترین دلایل اسپاسم عضلات را به شرح زیر ذکر کنیم:
کمبود مواد معدنی:
اسپاسم عضلانی در افرادی که کمبود کلسیم ، پتاسیم ، سدیم و منیزیم دارند رایج است. در این حالت ، متخصصان اغلب شل کننده های عضلانی را که شامل این مواد معدنی است ، تجویز می کنند.
کم آبی:
از بین رفتن بیش از حد آب (کم آبی) عامل دیگری است که می تواند باعث اسپاسم عضلات شود. افزایش اسپاسم عضلانی ، به ویژه در افراد بعد از ورزش نیز با کم آبی بدن ارتباط دارد. با این حال ، هوای گرم و مرطوب همچنین می تواند باعث کمبود آب بدن شود و منجر به اسپاسم شود.
جریان خون ناکافی: جریان خون ناکافی در پاها ، به ویژه در افرادی که ورزش می کنند ، می تواند انقباضات بسیار شدید را به همراه داشته باشد. ممکن است هنگام ورزش ، پیاده روی یا شرکت در فعالیت های دیگر ، این گرفتگی ها را تجربه کنید.
فشار عصبی:
فشرده سازی اعصاب در ستون فقرات یکی دیگر از دلایل انقباض عضلات در پاها است. درد در پاها اغلب در طی پیاده روی های بیشتر احساس می شود.
استفاده بیش از حد از ماهیچه ها: چمن زنی ، برف روبی و غیره ، اسپاسم عضلانی در افرادی که حرفه هایی را انجام می دهند که باعث استفاده بیش از حد عضلات گردن ، شانه و کمر می شود رخ می دهد. چنین اسپاسم هایی معمولاً هنگام جلوگیری از فعالیت بیش از حد ، به خودی خود از بین می روند.
فعالیت هایی که باعث می شوند عضلات برای مدت طولانی در همان حالت نگه داشته شوند ، مانند نشستن چند ساعت در مقابل رایانه ، می توانند باعث ایجاد تنش عضلات شوند.
چاقی :
چاقی ، که باعث کشش عضلات در بدن می شود ، مهم ترین علت انقباض عضلات تحتانی و فوقانی گردن است. افراد مبتلا به دیابت ، کم خونی ، مشکلات تیروئید ، بیماری کلیوی در معرض خطر هستند.
بیماری های مربوط به سیستم عصبی: بیماری های سیستم عصبی مانند آسیب نخاعی ، مولتیپل اسکلروزیس ، اسکلروز آمیوتروفیک بیشتر با اسپاسم عضلات همراه است.
استفاده مکرر از برخی داروهای خاص: بعضی اوقات ، عوارض جانبی برخی از داروهای خاص ممکن است شامل اسپاسم عضلات باشد.
هشدار:
مشروبات الکلی ، استرس ، سیگار کشیدن یا مصرف مواد مخدر سبب تجمع پلاک در عروق کرونری که باخون عضلات قلب را تغذیه می کنند و تنگ شدن شریان ها می شود.
در این حالت ، فرد ممکن است درد شدید در قفسه سینه را تجربه کند ، که می تواند با حمله قلبی اشتباه گرفته شود. به خصوص در افرادی که مقادیر کلسترول بالایی دارند ، اسپاسم عروق کرونری اغلب دیده می شود.
علائم اسپاسم عضلانی:
- درد ناگهانی و شدید در عضلات
- احساس سفتی بافت عضلانی در زیر پوست
- کشش عضلانی
علائم اصلی اسپاسم عضلانی هستند. این علائم معمولاً بعد از مدتی بدون نیاز به مداخله از بین می روند. علائم معمولاً بسته به علت اسپاسم و در چه بخشی از بدن ما اسپاسم احساس می شود متفاوت هستند.
هشدار: اگر تورم پا، تغییر رنگ پوست ، قرمزی وجود دارد و گرفتگی عضلات به طور مرتب تکرار می شود باید به متخصص مراجعه کنید.
انواع اسپاسم و گرفتگی عضلات:
انواع اسپاسم عضلانی بسته به ناحیه ای که در آن قرار دارد ممکن است متفاوت باشد. ما می توانیم متداول ترین انواع اسپاسم و گرفتگی عضلات را به شرح زیر طبقه بندی کنیم:
اسپاسم واقعی:
در اثر فعالیت بیش از حد اعصاب تحریک کننده عضلات ایجاد می شود. آنها می توانند یک عضله منفرد یا یک گروه کامل از عضلات را بپوشانند. خستگی ماهیچه ، آسیب دیدگی ، استفاده بیش از حد از عضلات می تواند باعث اسپاسم واقعی شود. گرفتگی های هنگام استراحت ، که اکثراً در افراد مسن در شب دیده می شود و می تواند در خواب اختلال ایجاد کند ، نیز در این گروه ارزیابی می شود. کمبود آب در بدن ، کمبود سدیم در بدن از دیگر دلایل اسپاسم واقعی است.
اسپاسم نوع تتانی:
در نتیجه فعالیت تمام سلول های عصبی بدن ایجاد می شود. مقدار کم کلسیم و پتاسیم، باعث افزایش بیش از حد فعالیت عضلات عصبی می شود. اسپاسم عضلات در مچ و مچ دست اغلب به دلیل سطح کلسیم پایین است و ممکن است تمایز آنها از اسپاسم واقعی امکان پذیر نباشد.
اسپاسم دیستونیک:
این وضعیت بیشتر در افرادی دیده می شود که بیش از حد از عضلات استفاده می کنند یا از عضلاتشان در جهت مخالف حرکت مورد نظر استفاده می کنند. استفاده بیش از حد از دست و مچ در این گروه گنجانده شده است.
اسپاسم عضلانی کمر:
اسپاسم عضلانی کمر یا گرفتگی عضلات کمر ، که بیشتر در افرادی که بارهای سنگین حمل ی کنند و یا به ورزش های سنگین علاقه مند هستند ، دیده می شود ، با انقباض غیر ارادی و خم شدن عضلات کمر ایجاد می شود. تحرک فرد را محدود کرده و باعث می شود که فرد به شکل خم راه رود.
فشار بیش از حد عضلات در ناحیه کمر دلیل اصلی این امر است. دلایل مهم دیگر این است که ماهیچه ها و رباط ها در ناحیه کمر به اندازه کافی قوی نیستند و کانال ستون فقرات با افزایش سن تنگ می شود.
گاهی اوقات تغییر فصل ها ، رطوبت بیش از حد و هوای بیش از حد گرم می تواند منجر به اسپاسم عضلات کمر شود. در درمان گرفتگی عضلات کمر از کمپرس خیلی گرم استفاده می شود. می توان با استفاده از کمپرس گرم که به مدت 20 دقیقه روی کمر اعمال شده ، احساس درد را کاهش داد.
اسپاسم عضلانی و گرفتگی در گردن:
به عوامل مختلفی مانند استفاده از بالش خیلی بلند یا خیلی کوتاه هنگام خوابیدن ، کار بر سر میز برای مدت طولانی بدون استراحت و کار با کامپیوتر و غیره. بستگی دارد. همه این عوامل باعث کشیدگی عضلات گردن و فشار عضلات بر اعصاب می شود.
در نتیجه ، گرفتگی در گردن احساس می شود. مشکل در حرکت دادن گردن، حتی علائمی مانند عدم توانایی بلند کردن سر مشاهده می شود. در درمان آن از کمپرس گرم استفاده می شود. اگر علائم برطرف نشود ، از درمان فیزیکی یا برخی داروهای شل کننده ماهیچه و داروهای تسکین دهنده درد استفاده می شود.
اسپاسم عضلانی و گرفتگی در پشت:
اسپاسم عضلات پشتی به دلایل فشار ، ضعف ، تنش در عضلات ، لرز و غیره انقباض عضلات شانه و کمراست. کشش ریشه های عصبی در اطراف ستون فقرات می تواند دلایل مختلفی از جمله خستگی ، استرس ، افسردگی و حرکت ناگهانی عضلات ستون فقرات که مدت طولانی از آن استفاده نشده است داشته باشد. در درمان گرفتگی پشت علاوه بر استفاده از کمپرس گرم ، روش های مختلفی مانند استفاده از برخی کرم های موضعی که باعث گرم و آرامش عضلات می شود ، ماساژ پشت و ستون فقرات ، افزایش کلسیم و پتاسیم و… قابل آزمایش است.
اسپاسم و گرفتگی عضلات در شانه:
فشرده سازی عصب گردن ، دیسک گردن ، روماتیسم بافت نرم (فیبرومیالژیا)؛ نشستن بر سر میز برای مدت طولانی ، نشستن به صورت کیفوز ، اختلالات وضعیت می تواند باعث اسپاسم عضلات در شانه شود. بی حسی و دردی که به بازو منتقل می شود همراه با اسپاسم عضلات شانه ، معمولاً علائم دیسک گردن است.
هنگامی که موضوع فیبرومیالژیا است ، درد ، سفتی و گرفتگی در عضلات می تواند برای بیمار بسیار ناراحت کننده باشد. با روش هایی مانند ورزش منظم ، درمان فیزیکی، کمپرس گرم ، استراحت و غیره. گرفتگی شانه را می توان درمان کرد.
تشخیص اسپاسم و گرفتگی عضلات:
به منظور تشخیص اسپاسم عضلات ، متخصص ممکن است درمورد شکایات خود از شما سؤال کند. متخصص شما ممکن است بداند که روزانه چه مقدار لیتر آب مصرف می کنید ، آیا ورزش می کنید و یا مشروبات الکلی مصرف می کنید.
ممکن است از شما بخواهد که آزمایش خون انجام دهید تا میزان پتاسیم و کلسیم خون شما اندازه گیری شود. با اندازه گیری فعالیت عضلات شما با الکترومیوگرافی می تواند وجود ناهنجاری در عضلات شما را تشخیص دهد. همچنین می تواند از میلوگرافی برای مشاهده وضعیت عضلات نخاع شما استفاده کند.
درمان اسپاسم و گرفتگی عضلات و 5 خوراکی مفید:
روش های مختلفی مانند دارو درمانی، ورزش و درمان فیزیکی می تواند در درمان اسپاسم عضلات ترجیح داده شود. مثلا در دارو درمانی از ایبوپروفن به عنوان قرص تسکین گرفتگی عضلات استفاده می شود. همچنین می توان با انجام اقدامات پیشگیرانه در برابر اسپاسم عضلات محافظت کرد. همچنین مصرف منیزیم ، کلسیم ، پتاسیم ، سدیم و ویتامین D می تواند بسیار موثر باشد. ما می توانیم روش های مورد استفاده در درمان اسپاسم عضلات را به شرح زیر ذکر کنیم:
درمان اسپاسم عضلانی با دارو:
اگر اسپاسم عضلانی مزمن و شدید شود ، متخصص بسته به علت اصلی ممکن است تعدادی از داروها را تجویز کند. ممکن است لازم باشد از داروهای حاوی ایبوپروفن، شل کننده های عضلانی برای عضلات آسیب دیده استفاده کنید.
درمان گرفتگی با کمپرس گرم و سرد:
کمپرس گرم و گرم به عضلات سبب شل کنندگی و تسکین گرفتگی عضلات می شود. شما می توانید یک کیسه آب گرم را در قسمت درد قرار دهید و یا با کمک یک پارچه یا یخ سرد، شدت درد عضلات خود را تسکین دهید.
ورزش برای اسپاسم عضلات :
درمان فیزیکی نقش مهمی در درمان اسپاسم عضلات دارد. در این مرحله ، شما باید مرتباً حرکات توصیه شده توسط متخصص را انجام دهید.
یوگا ، پیلاتس و شنا: چند روش مؤثر دیگر وجود دارد که می توانید در درمان اسپاسم عضلات استفاده کنید. پس از یک فعالیت شنای 30 دقیقه ای 3-2 بار در هفته ، می توانید عضلات خود را تقویت کرده و شل کنید. کسانی که می خواهند از درد و انقباض در عضلات کمر و گردن خلاص شوند ، می توانند شنا کنند.
Source: www.medikalakademi.com