برای ریکاوری بعد از عمل جراحی کمر، به چه نکاتی توجه کنیم:
1 – ریکاوری چه مدت طول می کشد؟
ریکاوری هر شخصی بعد از عمل جراحی کمر به عوامل مختلفی بستگی دارد ، از سلامت کلی شما گرفته تا درجه ی بیماری شما قبل از عمل جراحی و نوع عمل جراحی ای که انجام داده اید . یکی از بیماری های کمر، هم جوشی ستون فقرات است که در آن دو دیسک به یکدیگر متصل می شوند. ریکاوری این بیماری بعد از عمل ، 1 تا 6 سال به طول می انجامد . یکی دیگر از بیماری هایی که ناحیه ی کمر را درگیر می کند ، لامینکتومی یا دیسککتومی است که مقداری از بافت ناحیه ی ستون فقرات را از بین می برد. این بیماری بعد از یک دوره ی 12 هفته ای بهبودی را آغاز می کند . با هر بیماری ستون فقرات یا کمر که درگیر باشید ، نکات عمومی ای وجود دارد که با رعایت کردن آن ها می توانید دوران بهبودی خود را به خوبی پشت سر بگذارید .
2 – به هوش آمدن بعد از جراحی
بعد از عمل جراحی کمر ، یک پرستار تا زمانی که به هوش بیایید وضعیت شما را کنترل می کند . یک لوله برای جمع آوری مایعات خارج شده از محل زخم ، به کمر شما متصل می شود. یک لوله ی دیگر که به آن لوله ی IV گویند، به بازوی شما متصل می شود. وظیفه ی این لوله رساندن مسکن ها، مایعات و آنتی بیوتیک ها به بدن است. برای آنکه مجبور نباشید بعد از جراحی برای دستشویی از جای خود بلند شوید، لوله ای به نام سوند به دستگاه مجاری ادرار شما متصل می شود. جوراب های ساق بلندی که باعث فشرده شدن رگ های خونی پا شده تا خون در پاها جمع نشود نیز به شما پوشانده ، تا لخته ای در خون به وجود نیاید .
3 – 24 ساعت اول بعد از جراحی
چند ساعت بعد از ریکاوری ، شما به بخش عمومی بیمارستان منتقل می شوید . ممکن است درد داشته باشید ، در این صورت شما می توانید دکمه ای را که مسئول تزریق مسکن است فشار داده تا از درد خود بکاهید . یک پرستار به وسیله ی دستگاهی به نام اسپیرومتر (spirometer) نحوه ی درست تنفس کردن را به شما آموزش می دهد. شما باید در طی دوران بهبودی ، روزانه از آن استفاده کنید. دلیل استفاده از این دستگاه برای تنفس این است که دارو های مسکن و بیهوشی باعث کند شدن تنفس می شوند. در این صورت ممکن است مجاری تنفسی مسدود و عفونت کند . یک متخصص فیزیوتراپی و کار درمانی در مورد حرکات ورزشی و حرکتی با شما صحبت خواهد کرد .
4 – مدت زمانی که در بیمارستان بستری هستید …
شما ممکن است برای 1 تا 3 روز بعد از عمل جراحی کمر در بیمارستان بستری باشید ، در این هنگام استراحت کردن بسیار مهم است اما پزشکان از شما می خواهند در اولین فرصت از تخت خود بیرون بیایید. بیشتر افراد فیزیوتراپی خود را بعد از 24 ساعت آغاز می کنند . اگر برای شما کمربند طبی تجویز شده باشد، نحوه ی پوشیدن و در آوردن آن را یاد خواهید گرفت. دامنه ای از حرکات ورزشی به شما داده می شود. با انجام دادن آن ها می توانید توانایی و قدرت بازو ها و پاهای خود را افزایش دهید؛ راه رفتن یک درمان خوب برای هر دو قسمت بالا و پایین ستون فقرات جراحی شده است .
5 – به خانه رفتن
بعد از اینکه بیمارستان را ترک کردید ، باید حرکات ورزشی گفته شده را برای باز پس گیری قدرت ستون فقرات خود ، همچنان انجام دهید ؛ پزشک تعداد دفعاتی که لازم است حرکات انجام شود را به شما می گوید این تعداد در ابتدا ، حدودا 4 بار در هفته است . راه رفتن اصلی ترین تمرین ورزشی شما است ، هر چه بیشتر راه بروید سریع تر بهبود پیدا می کنید . فیزیو تراپیست شما ، نحوه ی صحیح راه رفتن را به شما آموزش می دهد . بیمارانی که در ابتدا با واکر حرکت می کنند بعد از مدتی می توانند عصا را جایگزین واکر کنند .
6 – در خانه نشستن
ممکن است خوابیدن بر روی یک کاناپه ی نرم و تماشا کردن تلویزیون برای چندین ساعت، وسوسه کننده به نظر برسد. اما در برابرش مقاومت کنید. در عوض یک صندلی محکم دسته دار را جایگزین کنید زیرا شما به حالت بدنیِ مناسبی احتیاج دارید که کمر شما را صاف و مستقیم نگه دارد. هر چند وقت یکبار حالت نشستن خود را عوض کنید اما مراقب باشید که باعث چرخش ستون فقرات خود نشوید! در حالی که نشسته اید، مچ پای خود را بالا و پایین کنید تا خون در پا ها جریان پیدا کند. بعد از 30 تا 45 دقیقه نشستن از جای خود بلند شده و کمی راه رفته و یا یک چرت کوتاه بزنید .
7 – خوابیدن در خانه
خوابیدن یکی از کلید های اصلی برای طی کردن دوران بهبودی است. اما باید هنگام خوابیدن حالت بدنی مناسب داشته تا از ستون فقراتتان مراقبت کنید . در صورتی که بر روی کمر خود می خوابید ، یک بالشت بر زیر سر و زانو های خود قرار دهید. و اگر عادت به خوابیدن از بغل دارید، یک بالشت بر زیر سر و یکی بین زانو های خود قرار دهید. قبل از آنکه از تخت خارج شوید، زانو های خود را خم کرده و به سمت بغل قِل بخورید، سپس به وسیله ی بازو ها، خود را بلند کنید. روزانه قبل از یکی از وعده های غذایی شام یا ناهار یک چرت کوتاه بزنید. این کار به بهبود وضعیت بدنیتان کمک می کنید .
8 – کنترل درد در خانه
وقتی بیمارستان را ترک می کنید ، برای داروهای مسکنی که احتمال اعتیاد پیدا کردن به آن ها وجود دارد ، نسخه و دستور پزشک را دریافت می کنید. دقیقا طبق دستور العمل پزشک آن ها را مصرف کنید تا درد دوباره شروع نشود . بهتر است تا 45 دقیقه قبل از فیزیوتراپی آن ها را مصرف کرده تا ناراحتی ای برای شما به وجود نیاید . بعضی از افراد برای چندین هفته تحت درمان دارویی قرار می گیرند . پزشکان پیشنهاد می کنند تا در طی سه ماه بعد از جراحی مصرف دارو ها متوقف شود . از مصرف داروهایی نظیر : ایبوپروفن ، آسپرین و یا سایر دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی ، 3 تا 6 ماه بعد از جراحی خودداری کنید. زیرا این دارو ها روند بهبودی را کند خواهند کرد .
9 – مراقبت از زخم در خانه چگونه به ریکاوری بعد از عمل جراحی کمر کمک می کند
بسیار حائز اهمیت است که زخم کمر خود را تمیز و خشک نگه دارید. برای این کار ممکن است به کمک یکی از عزیزانتان نیاز داشته باشید . از او بخواهید تا زخم کمراتان را برای علائم عفونت (مانند قرمزی و مایعات ترشح شده) چک کند . با صلاحدید پزشک، از یک گاز استریل برای پوشاندن زخم ها و بخیه ها استفاده کنید. می توانید برای آنکه محکم در سر جای خود باقی بمانند از چسب کمک بگیرید. بخیه های شما 10 تا 14 روز بعد از عمل توسط پزشک، در خانه یا مطب کشیده می شوند .
10 – بهداشت شخصی در خانه برای تسریع بخشیدن به ریکاوری بعد از عمل
لازم است تا محل زخم خود را تا چند روز بعد از جراحی تمیز و خشک نگه دارید . پرستارتان در مورد زمانی که می توانید به حمام بروید با شما صحبت خواهد کرد . استفاده از وان حمام برای مدتی ممنوع است. می توانید از صندلی های مخصوص استحمام برای حمام کردن استفاده کنید. استفاده از صندلی این اطمینان را می دهد که لیز نخورید و به کمرتان آسیبی وارد نشود .