درمان زخم دیابتی
یکی از شایع ترین عوارض بیماری دیابت، بروز زخم های دیابتی بر روی بدن افراد مبتلا به دیابت است. اما سوالی که در این بین پیش می آید این است که دیابت چگونه بر روی بدن تاثیر می گذارد و چه ارتباطی بین دیابت و روند بهبود زخم ها وجود دارد.
دیابت چگونه بر روی بدن شما تاثیر می گذارد؟
دیابت نتیجه عدم توانایی بدن برای تولید و یا استفاده از انسولین است. انسولین هورمونی است که به بدن شما این اجازه را می دهد تا گلوکز یا قند را به انرژی تبدیل کند. اگر بدن شما در جذب و هضم گلوکز مشکل داشته باشد، می تواند منجر به بروز سطح قند خون بالا شود. این مسئله ممکن است بر توانایی بدن شما برای التیام زخم ها تاثیر بگذارد.
در افراد مبتلا به دیابت، زخم به آرامی درمان می شوند و به سرعت پیشرفت می کنند. بنابراین مهم است که بدانید چگونه بیماری و درمان زخم خود را کنترل کنید.
اگر چه ممکن است بریدگی ها، خراش ها و تاول ها بر روی هر قسمتی از بدن ایجاد شوند، اما پاها یکی از شایع ترین مناطقی هستند که در معرض آسیب دیدن هستند.در افراد مبتلا به بیماری دیابت، یک خراش یا بریدگی کوچک بر روی پا می تواند به سرعت به زخم عمیق دیابتی تبدیل شود.
زخم های پا در صورت عدم درمان می توانند به یک زخم جدی تبدیل شوند، بین 14 تا 24 درصد از افرادی که دچار بیماری دیابت هستند و مبتلا به زخم پای دیابتی هستند در انتها مجبور به قطع پا می شوند.
به همین علت، بررسی کردن روزانه پاهایتان و تشخیص زود هنگام زخم ها، بسیار مهم است. تشخیص زود هنگام زخم پای دیابتی تنها راه کاهش ابتلا به عوارض زخم است.
مطالعه بیشتر برای یادگیری بیشتر در مورد فرآیند درمان زخم دیابتی، راهی برای سرعت بخشیدن به روند درمان زخم می باشد.
چرا روند درمان زخم در افراد دیابتی کند است؟
وقتی مبتلا به بیماری دیابت هستید، تعدادی از عوامل می توانند توانایی بدن شما برای بهبود زخم را تحت تاثیر قرار دهند.
سطح قند خون بالا
سطح بالای قند خون شما، عامل اصلی کند شدن روند درمان زخم است. هنگامی که سطح قند خون شما بالاتر از سطح طبیعی باشد، می تواند منجر به موارد زیر شود:
- مانع جذب مواد مغذی و اکسیژن به سلول ها می شود.
- از عملکرد موثر سیستم ایمنی بدن جلوگیری می کند.
- موجب افزایش تورم سلول های بدن می شود.
تمام این عوامل روند التیام زخم را کاهش می دهد.
نوروپاتی
نوروپاتی محیطی می تواند ناشی از سطح قند خون بالا به طور پیوسته باشد. در طول زمان، در پی قند خون بالا به اعصاب و عروق آسیب می رسد. که در نتیجه این مشکل سبب از دست دادن احساس می شود.
نوروپاتی به طور شایع در قسمت دست ها و پاها رایج است. زمانی که این اتفاق می افتد، ممکن است شما دیگر قادر به احساس زخم هایی که ممکن است بروز دهد، نباشید. این می تواند یک دلیل اصلی برای اینکه چرا زخم های پا بیشتر در افراد مبتلا به دیابت شایع است، باشد.
گردش خون ضعیف
افراد مبتلا به دیابت، دو برابر بیشتر از سایر افراد در معرض بیماری های عروقی محیطی و گردش خون ضعیف هستند. بیماری عروقی محیطی باعث باریک شدن رگ های خونی شده و جریان خون را به اعضای بدن کاهش می دهد. این شرایط همچنین بر توانایی عبور گلبول های قرمز از طریق رگ ها تاثیر می گذارد.
ضعف سیستم ایمنی بدن
بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دارای مشکلاتی در عملکرد سیستم ایمنی بدن هستند. تعداد سلول های مبارز که برای التیام زخم ها و توانایی زخم ها برای درمان شدن فرستاده می شوند، کاهش می یابد. اگر سیستم ایمنی بدن شما به درستی عمل نکند، بهبود زخم کندتر شده و خطر ابتلا به زخم افزایش می یابد.
عفونت
اگر سیستم ایمنی بدن شما به بهترین شکل عمل نکند، بدن شما به خوبی قادر به مبارزه با باکتری هایی که منجر به عفونت می شود، نخواهد بود.
سطح بالای قند خون می تواند احتمال ابتلا به عفونت را افزایش دهد. این به این دلیل است که باکتری ها در محیطی که قند خون بالا است رشد می کنند. سطح بالای قند خون همچنین از سلول های بدن برای مبارزه با باکتری های مهاجم، جلوگیری می کند.
اگر عفونت شما درمان نشود می تواند منجر به مشکلاتی مانند قانقاریا و سپسیس شود.
اگر زخم در افراد دیابتی درمان نشود چه اتفاقی رخ می دهد؟
زخم ها یک موضوع واقعی برای نگرانی هستند. اگر این زخم ها به سرعت تشخیص و درمان نشوند می توانند به سرعت به عفونت های شدید و عوارض جدی تر تبدیل شوند.
جدی ترین عوارض درمان نشدن زخم دیابتی، آمپوتاسیون یا قطع عضو است. افراد مبتلا به دیابت، 15 برابر بیشتر از سایر افراد در معرض زخم هایی هستند که منجر به قطع عضو می شود.
چگونه می توانیم به روند درمان زخم دیابتی کمک کنیم؟
برای کمک به روند درمان زخم دیابتی باید نکات زیر را دنبال کنید:
روزانه پاهای خود را بررسی کنید
تشخیص به موقع علائم زخم ها، کلید اصلی اجتناب از عفونت و دیگر مشکلات است. شما باید روزانه به دقت وضعیت پاهای خود را بررسی کنید و به دنبال نشانه ها و علائم زخم ها باشید. بررسی بین انگشتان و زیر پاهای خود را فراموش نکنید.
بافت مرده را حذف کنید
بافت مرده و بافت اضافی اغلب با زخم های دیابتی همراه است. این بافت مرده می تواند وجود باکتری ها را بر روی زخم افزایش دهد و همچنین خطر ابتلا به عفونت را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد. بافت های مرده مانع بازرسی دقیق زخم می شوند. متخصص زخم به شما برای دبرید زخم کمک کند.