اسکولیوز در کودکان در واقع به ناهنجاری ها و مشکلاتی گفته می شود که در ستون فقرات کودکان ممکن است ایجاد شود. در واقع این عارضه می تواند در ستون فقرات کودکان خمیدگی و انحنا ایجاد کند. به این صورت که منحنی ایجاد شده 10 درجه به سمت راست و یا چپ کشیده می شود.
ستون فقرات را هنگامی که از روبرو مشاهده می کنید باید بدون هیچ گونه انحنا و خمیدگی دیده شود. در واقع به صورت خط مستقیم باید این امر به خوبی قابل مشاهده شدن باشد. زمانی که اسکولیوز در کودکان رخ می دهد ستون فقرات این افراد به شکل S و یا C دیده خواهد شد.
در این صورت منحنی ایجاد شده می تواند در سمت راست و یا چپ ایجاد شود. همچنین ممکن است در هر دو طرف ستون فقرات شاهد ایجاد این عارضه باشید. ایجاد این عارضه ممکن است در بخش های مختلف بدن از جمله قفسه سینه که تحت تاثیر ستون فقرات میانی قرار دارد و یا نواحی پایین کمر قرار گیرد.
زمان ایجاد اسکولیوز در کودکان
می توان گفت که علل ایجاد اسکولیوز در کودکان هنوز به طور کامل مشخص نیست و در این زمینه اطلاعات موثقی در دسترس نیست. به همین دلیل زمان ایجاد این عارضه در افراد ممکن است به صورت متفاوتی قابل مشاهده شدن باشد.
ممکن است که کودکی از بدو تولد با این عارضه به دنیا بیاید و یا این مشکل در طول زندگی او ایجاد شود. با این وجود می توان گفت که اسکولیوز در کودکان بیشتر در سنین 10 تا 18 سالگی قابل رویت است.
چه عواملی می تواند به ایجاد اسکولیوز در کودکان بیانجامد؟
با توجه به مطالبی که در این زمینه ارائه شد، می توان گفت که علل ایجاد اسکولیوز در کودکان ممکن است متنوع باشد. در حالت کلی دلایل زیر می تواند اسکولیوز در کودکان را ایجاد کند.
- ایجاد مشکلات مربوط به سیستم عصبی مانند فلج مغزی و یا بیماری دیستروفی عضلانی
- ژنتیک و وراثت
- مشکلات مربوط به عدم تعادل در ارتفاع پاها
- ایجاد صدمات و ضربه به ستون فقرات
- ایجاد عفونت های مختلف در اندام های کودکان
- تومورهای ایجاد شده در ستون فقرات
این دلایل می تواند تنها بخشی از دلایل ایجاد اسکولیوز در کودکان باشند. به همین دلیل در صورت بروز این مشکل باید به پزشک متخصص ستون فقرات مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق خود بتواند در حل این مشکل به کودکان شما کمک کند.
علائمی که در صورت ایجاد اسکولیوز در کودکان قابل مشاهده است چیست؟
ممکن است که علائم اسکولیوز در کودکان با سایر مشکلات مربوط به ستون فقرات یکی باشد. به همین دلیل در صورتی که علائم زیر را در کودکان خود مشاهده کردید در اسرع وقت آنها را نزد پزشکی متخصص در این زمینه ببرید تا بتواند مشکلات کودکان شما را حل کند تا این عارضه منجر به ایجاد مشکلات دیگری در کودکان شما نشود. در زیر نمونه ای از علائم رایج اسکولیوز در کودکان را بررسی خواهیم کرد.
- قرار نگرفتن سر کودکان در مرکز بدن
- ایجاد تفاوت در قد و مشکلات مربوط به لگن در کودکان
- تفاوت در ارتفاع شانه ها
- تفاوت در موقعیت تیغه شانه های کودکان
- ایجاد تغییرات در چسبیدن بازوهای کودکان به بدن در زمان ایستادن کودک
- ایجاد تفاوت در قد کمر در هنگام خم شدن کودکان
در صورت مشاهده همچنین علائمی در کودکان خود حتما به پزشک مورد نظر مراجعه کنید تا بتواند تشخیص لازم برای نوع ضایعه ایجاد شده در کودکان را به درستی بدهد و از این نظر درمانی متناسب با این مشکل به شما پیشنهاد دهد.
اسکولیوز در کودکان از چه روشی قابل تشخیص است؟
برای اینکه بتوانید اسکولیوز در کودکان را به موقع تشخیص دهید و برای درمان آن اقدام کنید نیاز است که کودک خود را برای معاینه جسمی به نزد پزشک مورد نظر ببرید تا او بتواند در درمان این ضایعه به شما کمک کند.
با این وجود در برخی از مواقع تشخیص این بیماری در کودکان به راحتی امکان پذیر نیست و نیاز به استفاده از روش های دیگر برای این موضوع است. به همین منظور پزشک از روش های زیر می تواند به تشخیص درست بپردازد.
- استفاده از اشعه ایکس می تواند بافت های داخلی و و استخوان های کودکان را به راحتی نشان دهد. هر گونه اختلال در این نواحی و یا خمیدگی در ستون فقرات کودکان از این طریق به راحتی قابل تشخیص است. همچنین میزان انحنا در ستون فقرات از طریق اشعه ایکس قابل اندازه گیری است.
- MRI را می توان یکی دیگر از روش های تشخیص اسکولیوز در کودکان دانست. در این روش از آهنرباهای مغناطیسی و یک کامپیوتر برای نشان دادن نوع ضایعات در ستون فقرات استفاده می شود. در این روش عکس های دقیقی از اندام ها و استخوان های داخلی بدن گرفته می شود که از این طریق تشخیص دقیق برای این بیماری انجام می شود.
- استفاده از سی تی اسکن نیز می تواند روشی مناسب برای تشخیص اسکولیوز در کودکان باشد. در سی تی اسکن نیز از اشعه ایکس برای عکس برداری از اندام های داخلی کودکان استفاده می شود.
برای اینکه بتوانید این ضایعه را درمان کنید نیاز است که در تشخیص زودهنگام این بیماری تلاش کنید. در صورتی که تشخیص به موقع برای این بیماری صورت نگیرد اسکولیوز در کودکان می تواند به ایجاد مشکلات قلبی و ریوی بیانجامد.
به همین دلیل کسانی که به دنبال ارائه خدمات بهداشتی در مدارس هستند، باید بتوانند در تشخیص این بیماری در کودکان به والدین آنان کمک کنند.
نحوه درمان اسکولیوز در کودکان
با توجه به اینکه بیماری اسکولیوز در کودکان در چه مقطعی قرار دارد و همچنین زمان تشخیص زودهنگام می تواند به درمان این بیماری کمک شایانی کند. عوامل دیگری نظیر سن و سلامت کلی کودک نیز در درمان این بیماری می تواند نقش مهمی داشته باشد.
به همین دلیل برای اینکه بتوان این بیماری را درمان و از وخیم تر شدن مشکلات کودکان جلوگیری کرد نیاز است که درمان های زیر را برای این منظور انجام داد.
- معاینات کلی و مشاهده عینی مکرر در اندام های کودکان می تواند مشکلات مربوط به ستون فقرات را در این افراد به درستی نشان دهد. با توجه به اینکه کودک در مرحله رشد قرار دارد ممکن است در هر مرحله این ضایعات مربوط به این بیماری بیش از پیش خود را نشان دهند. در اکثر مواقع این خمیدگی با افزایش سن کودکان کمتر قابل مشاهده شدن است.
- انجام عمل جراحی را می توان یکی از درمان هایی دانست که در مراحل پیشرفته این بیماری انجام می شود. طی عمل جراحی ضایعات ایجاد شده در ستون فقرات کودکان با استفاده از اشعه ایکس اندازه گیری می شود. بعد از اندازه گیری دقیق میزان انحنا در ستون فقرات کودکان، می توان جراحی مورد نیاز را برای حل این مشکل انجام داد.
- در برخی از مواقع ممکن است درمان هایی مانند فیزیوتراپی در مراحل اولیه این بیماری بتواند به کودکان در رفع این مشکل کمک کند.
- استفاده از بریس می تواند در برخی از مواقع باعث شود که اندام خمیده شده در یک راستا قرار گیرد. این وسیله با قرارگیری در اطراف اندام آسیب دیده می تواند به حرکت صحیح اندام ها کمک کند و از این طریق از خمیدگی و یا هر گونه ایجاد منحنی در آنها جلوگیری کند. از این طریق شکل اندام های افرادی که به بیماری اسکولیوز مبتلا هستند می تواند تغییر کند.
Source: www.stanfordchildrens.org